Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών



Το Τμήμα Πληροφορικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) διοργανώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και εφεξής Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών σε επιστημονικά αντικείμενα συναφή με αυτά του Τμήματος Πληροφορικής.

Οι Διδακτορικές Σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης μέσω της παραγωγής πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας, οδηγούν στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος και προσφέρονται δωρεάν.

Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τουλάχιστον τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης Υποψηφιότητας

Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης

 

1.           Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Τμήμα Πληροφορικής έχουν όσοι/ες πληρούν όλες τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 

1.1.       Είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής. Ο βαθμός του πτυχίου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με έξι και μισό (6,5) στην κλίμακα 0-10 (ή ισοδύναμο). Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί από το Τμήμα Πληροφορικής χαμηλότερος από τον παραπάνω βαθμό πτυχίου, κατόπιν αιτιολογημένης τεκμηρίωσης του Τμήματος Πληροφορικής.

 

1.2.       Είναι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο με οκτώ (8) στην κλίμακα 0-10 (ή ισοδύναμο), ή απόφοιτοι προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Α.Ε.Ι. κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS) με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο με επτά (7) στην κλίμακα 0-10 (ή ισοδύναμο).

 

Κατ’ εξαίρεση και σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.1 του ν. 5029/2023 δικαίωμα υποβολής έχουν απόφοιτοι προπτυχιακού προγράμματος σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και ισχύει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

 

1.2.1.   Έχουν βαθμό πτυχίου ή διπλώματος μεγαλύτερο του οκτώ (8) στην κλίμακα 0-10 (ή ισοδύναμο).

1.2.2.   Έχουν διαπιστωμένα συγγραφική ή ερευνητική δραστηριότητα σε σχετικό αντικείμενο και συγκεκριμένα, έχουν συνολικά τουλάχιστον δύο (2) εκ των ακολούθων: α) δημοσίευση σε συναφές αντικείμενο με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, σε έγκριτο διεθνές περιοδικό με κριτές, β) ανακοίνωση σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με κριτές, γ) δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Οι υποψήφιοι/ες διδάκτορες αυτής της κατηγορίας οφείλουν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο (2) προπτυχιακά ή/και μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Πληροφορικής, τα οποία ορίζονται από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και εγκρίνει η Συνέλευση του Τμήματος.

 

1.3.       Το πτυχίο ή/και το μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών είναι συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Πληροφορικής.

 

1.4.       Έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

 

2.           Η καταλληλότητα των τίτλων σπουδών και η επάρκεια γνώσεων του/της υποψήφιου/ας, καθώς και οι εξαιρετικές περιπτώσεις, εξετάζονται από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και εγκρίνονται αποκλειστικά από τη Συνέλευση του Τμήματος.

 

Αίτηση Υποψηφιότητας - Δικαιολογητικά

Ο/Η υποψήφιος/α υποβάλλει, στις ημερομηνίες που προβλέπονται από την ανάρτηση θεμάτων, σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Στην αίτηση αναγράφεται το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται η αίτηση, ο προτεινόμενος τίτλος, η προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης και συγγραφής, η οποία μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική, καθώς και ο/η προτεινόμενος/η ως επιβλέπων/ουσα της Διδακτορικής Διατριβής.

Η αίτηση συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 

1.     Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα.

2.     Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

3.     Αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

4.     Τελειόφοιτοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα, αλλά μπορούν να γίνουν δεκτοί μόνο εφόσον προσκομίσουν «Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών» πριν τη συνεδρίαση της Συνέλευσης του Τμήματος, που επικυρώνει την επιλογή των Υ.Δ.

5.     Αντίγραφο Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.

6.     Βεβαιώσεις ισοτιμίας από Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., για όσους τίτλους σπουδών έχουν αποκτηθεί από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

7.     Πιστοποιητικό καλής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας. H πιστοποιημένη από επίσημους φορείς γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως προκύπτει από την κατοχή ενός από τα εξής πτυχία: (α) Ελληνικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας για την Αγγλική Γλώσσα επιπέδου τουλάχιστον B2 ή άλλο ισοδύναμο, όπως π.χ. Lower Cambridge ή Michigan, κ.α., (β) IELTS, με ελάχιστο βαθμό 6 που να έχει αποκτηθεί στο ημερολογιακό έτος μέχρι τέσσερα χρόνια πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης, (γ) TOEFL, με ελάχιστο βαθμό 180, που να έχει αποκτηθεί στο ημερολογιακό έτος μέχρι τέσσερα χρόνια πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης και (δ) πτυχίο από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο ή πτυχίο Αγγλικής φιλολογίας.

8.     Τουλάχιστον δύο (2) συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ή Ερευνητές/τριες Ερευνητικών Κέντρων, τα στοιχεία των οποίων (ονοματεπώνυμο, τίτλος, διεύθυνση και τηλέφωνο) θα πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση του/της υποψήφιου/ας, ώστε να ζητώνται στη συνέχεια ηλεκτρονικά.

9.     Περίληψη της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας.

10. Αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων και πιστοποιητικά συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα, βεβαιώσεις σχετικής επαγγελματικής εμπειρίας, κλπ. (εφόσον υπάρχουν).

11. Θετική εισήγηση ενός μέλους Δ.Ε.Π. του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.

12. Δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν έχουν γίνει δεκτοί για Διδακτορικές Σπουδές σε άλλο Τμήμα (για όσους γίνουν δεκτοί).

13. Ερευνητική Πρόταση (όπως περιγράφεται παρακάτω). Ο/Η υποψήφιος/α υποχρεούται να υποβάλει μαζί με την αίτηση και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μια Ερευνητική Πρόταση η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

·        Τίτλο, Θεματική Περιοχή/Πεδίο, Λέξεις-Κλειδιά.

·        Συνοπτική περιγραφή του προτεινόμενου θέματος ανασκόπηση της σχετικής πρόσφατης συναφούς βιβλιογραφίας.

·        Συνεισφορά              στην     επιστήμη           και         ερευνητική        πρωτοτυπία     της προτεινόμενης διατριβής.

·        Βασικό        σκοπό, στόχο  και         αρχικά ερευνητικά        ερωτήματα       της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής.

·        Προτεινόμενη μεθοδολογία Έρευνας.

·        Συνάφεια ή συνέργεια του προτεινόμενου θέματος με το υπό προκήρυξη γνωστικό αντικείμενο.

·        Βιβλιογραφικές αναφορές οι οποίες εμφανίζονται στην πρόταση.

 

Πρόσκληση Υποβολής Υποψηφιοτήτων

Το Τμήμα Πληροφορικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για το A’ Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025, από 1/11/2024 - 30/11/2024.

Οι αιτήσεις και τα συνοδευτικά δικαιολογητικά των υποψηφίων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην γραμματεία του Τμήματος (secr@cs.duth.gr)


Πρότυπα έγγραφα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΔΕΠ ΓΙΑ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ



Θεματικές Περιοχές Διδακτορικών Διατριβών Α’ Εξαμήνου 2024-2025





Επιβλέπων
Θεματική περιοχή
Α. ΤΣΙΝΑΚΟΣ
Ενσωμάτωση υπηρεσιών ΑΙ σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εμβύθισης
Α. ΤΣΙΝΑΚΟΣ
AI AGENTS για την ανάλυση μαθησιακού προφίλ
Α. ΤΣΙΝΑΚΟΣ
Digital / Metaversity Twins σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό ιστό
Α. ΤΣΙΝΑΚΟΣ
Συνεργατικές δράσεις Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR)
Γ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εξαγωγή Ιατρικών Πορισμάτων
Γ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
Ανίχνευση Κινητικών Δυσλειτουργιών με τη Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Δ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗΣ
Προηγμένα ΙοΤ Συστήματα Διαχείρισης Σωστικών Μέσων
Ε. ΒΡΟΧΙΔΟΥ
Ραδιομική Ανάλυση Εγκεφαλικών Σημάτων
Ε. ΒΡΟΧΙΔΟΥ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αντικαρκινική Φαρμακευτική Έρευνα
Ε. ΒΡΟΧΙΔΟΥ
Ανάλυση Χρονοσειρών με τη Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Ε. ΒΡΟΧΙΔΟΥ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ανάλυση Δορυφορικών Δεδομένων
Ε. ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models-LLMs) (Εφαρμογές και προσαρμογή των LLMs για εξειδικευμένες εργασίες)
Ε. ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
Κατηγοριοποίηση Χρηστών μέσω Δυναμικής της Πληκτρολόγησης (Αξιοποίηση των χαρακτηριστικών πληκτρολόγησης του χρήστη, με σκοπό την άντληση πληροφοριών για εγγενή ή επίκτητα γνωρίσματά του)
Θ. ΛΑΓΚΑΣ
Ανοικτά Ασύρματα Δίκτυα Πρόσβασης (O-RAN): Τεχνικές Διαμοιρασμού βάσει Blockchain
Θ. ΛΑΓΚΑΣ
Διαδικτύωση στο Διάστημα: Δυναμική Διασύνδεση και Δρομολόγηση
Θ. ΛΑΓΚΑΣ
Συστήματα Οπτικών Ινών Επόμενης Γενιάς: Βελτιστοποίηση Συνδεσιμότητας
Θ. ΛΑΓΚΑΣ
Απτικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Tactile IoT): Μηχανισμοί Υποστήριξης Εφαρμογών Εμβύθισης
Θ. ΛΑΓΚΑΣ
Δίκτυα Επόμενης Γενιάς: Εξατομίκευση Λειτουργιών μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Μεθοδολογίες και Προσεγγίσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Λογισμικού με Εκτέλεση σε Πραγματικό Χρόνο
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Μεθοδολογίες και Προσεγγίσεις για τον Έλεγχο Ρομποτικών Συστημάτων μέσω Διεπαφών Εγκεφάλου - Υπολογιστή
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Αυτόνομη Πλοήγηση Τροχοφόρων Ρομπότ με Εφαρμογές στη Γεωργία Ακριβείας
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Μεθοδολογίες και Προσεγγίσεις της Μαλακής Ρομποτικής (Soft Robotics)
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Συνεργατική Πλοήγηση Κινούμενων Ρομπότ που Βασίζεται σε Σύννεφο
Θ. ΠΑΧΙΔΗΣ
Μοντελοποίηση και Ανάπτυξη Συμπεριφορών σε Ρομπότ Εξυπηρέτησης
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Ψηφιακά Δίδυμα και Τεχνολογίες Εμβύθισης στην Εκπαίδευση (Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων μέσω της Ενσωμάτωσης Ψηφιακών Διδύμων και Τεχνολογιών Εμβύθισης)
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Διδακτική του προγραμματισμού με Τεχνητή Νουμοσύνη και Τεχνολογίες Εμβύθισης
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Αξιοποίηση των τεχνολογιών εμβύθισης στην ανάδειξη ιστορικής - πολιτισμικής κληρονομιάς
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Αξιοποίηση Τεχνητής Νοημοσύνης σε Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Εμβύθισης για Εξατομικευμένη Μάθηση και Αξιολόγηση
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Δημιουργία Προσαρμοστικών Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων σε Εικονική Πραγματικότητα με Χρήση Βιο-Ηλεκτρικών Σημάτων για Βελτιωμένα Αποτελέσματα Μάθησης
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Προσαρμοστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάθησης
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Αξιοποίηση των τεχνολογιών εμβύθισης και Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαιδευτική Ρομποτική
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Αξιοποίηση των τεχνολογιών εμβύθισης για την προώθησης της υπολογιστικής σκέψης (computational thinking) σε μία διαθεματική προσέγγιση
Ι. KΑΖΑΝΙΔΗΣ
Συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης με υβριδική χρήση τεχνολογιών επαυξημένης, εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης
Κ. ΡΑΝΤΟΣ
Ασφάλεια και ιδιωτικότητα σε ψηφιακά δίδυμα
Κ. ΡΑΝΤΟΣ
Απειλές και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη
Κ. ΡΑΝΤΟΣ
Νομισματοποίηση δεδομένων (Data monetization)
Κ. ΡΑΝΤΟΣ
Διαχείριση κινδύνων σε περιβάλλοντα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη
Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ NEXT-GENERATION SEQUENCING ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: READ MAPPING, VARIANT DETECTION, GENOME ASSEMBLY
Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ COMPLETELY FAIR SCHEDULER ΤΟΥ LINUX ΣΤΟ FREEBSD
Σ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ BYTECODES ΣΤΟΝ GRAAL VM COMPILER