1 Σεπ 2024 18:45 - Γεώργιος Παπακώστας

  Διεξαγωγή Εξετάσεων Σεπτεμβρίου

Αγαπητοί Φοιτητές/τριες του Τμήματος Πληροφορικής,


Εν όψει της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου που ξεκινάει αύριο και με την ευκαιρία της έκδοσης του ΦΕΚ του «Εσωτερικού Κανονισμού» του Ιδρύματος, μέρος του οποίου αποτελεί ο «Κανονισμός Διεξαγωγής Εξετάσεων» (Παράρτημα 7), θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στους κανόνες των εξετάσεων και τις υποχρεώσεις σας ως εξεταζόμενοι/ες, όπως περιγράφονται σε αυτούς τους κανονισμούς:

 

Άρθρο 9 (Κανονισμός Διεξαγωγής Εξετάσεων Δ.Π.Θ.)

Υποχρεώσεις εξεταζομένων φοιτητών/τριών

1. Οι φοιτητές/τριες προσέρχονται εγκαίρως στις εξετάσεις. Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των δεκαπέντε (15) λεπτών, δεν επιτρέπεται στον/στη φοιτητή/τρια να συμμετέχει στην εξέταση. Οι φοιτητές/τριες που προσέρχονται, εντός των δεκαπέντε (15) λεπτών, δεν δικαιούνται επέκτασης του χρόνου εξέτασής τους.

2. Ο ελάχιστος χρόνος παράδοσης του γραπτού και αποχώρησης των εξεταζομένων είναι τριάντα λεπτά (30) λεπτά από την διανομή των θεμάτων, εκτός και αν ορισθεί αλλιώς από τον/την Υπεύθυνο/η εξέτασης.

3. Δεν επιτρέπεται:

·      να προσέρχονται οι φοιτητές/τριες στις εξετάσεις με σημειώσεις, βιβλία, κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. έξυπνο ρολόι, ταμπλέτα, ακουστικά κ.λπ.) οποιουδήποτε τύπου και μεθόδου επικοινωνίας, εκτός και εάν έχει ζητηθεί ρητά από τον/την Υπεύθυνο/η της εξέτασης

·      η έξοδος από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, παρά μόνον σε περίπτωση ανάγκης και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του/της Υπεύθυνου/ης εξέτασης και συνοδεία επιτηρητή/τριας η παραμονή στην αίθουσα ενός/μία φοιτητή/τριας μόνο, γι’ αυτό και παραμένει ο/η προτελευταίος/α και αποχωρούν συγχρόνως

·      να παίρνουν οι εξεταζόμενοι/ες τα θέματα των εξετάσεων μαζί τους εκτός αν ορίσει διαφορετικά ο/η Υπεύθυνος/η εξέτασης

·      στους/στις εξεταζόμενους/ες η ανταλλαγή σημειώσεων, αντικειμένων, η συνεργασία, η συνομιλία, η έκθεση του γραπτού στη θέα των συνεξεταζόμενων και γενικότερα η απόπειρα χρήσης οποιασδήποτε μεθόδου αντιγραφής ή/και η απόκτηση απαντήσεων με μη σύννομο και δεοντολογικά μη ορθό τρόπο. Τα παραπάνω συνιστούν απόπειρα αντιγραφής και οδηγούν στη μονογραφή και στο μηδενισμό του γραπτού. Επιπλέον, συνιστούν παράβαση του παρόντος Κανονισμού και κατά συνέπεια πειθαρχικό παράπτωμα.

·      η παραβίαση της καθορισμένης διάρκειας της εξέτασης.

4. Η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, ακόμα και αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων, όπως π.χ. στο στάδιο διόρθωσης του γραπτού, συνεπάγεται τη μονογραφή του γραπτού από τον/την επιτηρητή/τρια ή τον/την διδάσκοντα/ουσα (αναλόγως με το ποιος/α εντοπίζει την παραβίαση του αδιάβλητου και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας). Επιπλέον, συνιστούν παράβαση του παρόντος Κανονισμού και, κατά συνέπεια, πειθαρχικό παράπτωμα.

5. Η εξέταση εκκινεί από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η διανομή των θεμάτων. Η ώρα λήξης της εξέτασης ανακοινώνεται στην αρχή της διαδικασίας και αφού έχουν παραδοθεί προς όλους/όλες τα έντυπα εξέτασης.

6. Οι εξεταζόμενοι/ες οφείλουν να σέβονται τους/τις διδάσκοντες/ουσες και τους/τις επιτηρητές/τριες και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες τους. Διαμαρτυρίες, σχόλια, ύβρεις, εκδηλώσεις απαξιωτικής συμπεριφοράς προς τους/τις επιτηρητές/τριες ή/και διδάσκοντες/ουσες ή άλλες συναφείς συμπεριφορές και ενέργειες δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή δεοντολογία και δεν είναι επιτρεπτές.

 

Άρθρο 190 (Εσωτερικός Κανονισμός Δ.Π.Θ.)

Πειθαρχικές ποινές

1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή/τρια, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, είναι οι εξής: α) έγγραφη επίπληξη, β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους, γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος, δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και ε) οριστική διαγραφή

2. Η προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας επιφέρει την αναστολή της ισχύος της ακαδημαϊκής ταυτότητας και την αντίστοιχου χρόνου αποστέρηση των δικαιωμάτων που η ιδιότητα αυτή συνεπάγεται, όπως της συμμετοχής στις εξετάσεις, της λήψης διδακτικών συγγραμμάτων και της λήψης υποστηρικτικού χαρακτήρα χρηματικών ή άλλων παροχών από το ίδρυμα. Ποινή αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας άνω των έξι (6)μηνών συνεπάγεται και τη στέρηση του δικαιώματος χρήσης των χώρων και υποδομών του ιδρύματος, καθώς και του δικαιώματος διαμονής στις φοιτητικές εστίες του ΔΠΘ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

3. Για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παρ. 2 του άρθρου 185 του παρόντος μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε από τις ποινές της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, με εξαίρεση την ποινή της οριστικής διαγραφής, η οποία δύναται να επιβληθεί αποκλειστικά για τα πειθαρχικά παραπτώματα των περ. γ), δ), η) και θ) της παρ. 2 του άρθρου 185 του παρόντος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4957/2022.

4.Η πειθαρχική ευθύνη λήγει με την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Η πειθαρχική διαδικασία παύει, αν ο πειθαρχικά διωκόμενος απωλέσει καθ' οιονδήποτε τρόπον τη φοιτητική ιδιότητα.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στους δύο κανονισμούς.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συνδράμετε και εσείς με τον τρόπο σας, σε συνεργασία με τους Καθηγητές/Επιτηρητές, στη διατήρηση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της εξεταστικής διαδικασίας.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

 

Ο Πρόεδρος

Καθηγητής Γεώργιος Παπακώστας